Shqipe

 

FJALA NE CEREMONINE E DHENIES SE TITÜLLIT "HERO I PUNES SOCIALISTE" ME RASTIN E 50-VJETORIT TE DITELINDJES

15 tetor 1958


Te dashur shoke,

Me lejoni t'ju falenderoj me mirenjohje te thelle per vleresimin e madh e ju i beni punes sime modeste duke me dekoruar me titullin me te larte te Repüblikes, me rastin e 50-vjetorit te ditelindjes sime. Une ju siguroj se do ta mbaj me nder, derisa te kern jeten, kete titull te larte dhe do te luftoj me te gjitha forcat e mia per lumturine e popullit tolle dhe per forcimin e Partise sone te lavdishme te Punes, si bir dhe ushtar besnik i tyre. Une jam komunist dhe i ndergjegjshem per detyrat qe me kane besuar Partia dhe populli, si dhe per pergjegjesite dhe detyrimet e une kam ndaj tyre. Por as detyrat e renda dhe as pergjegjesite qe rrjedhin prej tyre nuk me kane trembur dhe nuk do te me trembin kurre, por do t'i plotesoj me nder, ne menyre revolucionare dhe ne rrugen marksiste-leniniste, sepse per mua, si per cdo komunist dhe patriot, ceshtjet e Partise dhe te popullit jane gjerat me te shenjta dhe me te shtrenjta. Mbi keto nuk mund te vihet asgje tjeter.


Shoke te dashur,


Ky nder i madh, qe me behet mua sot, i perket Partise sone te lavdishme. Komitetit Qendror te saj dhe Byrose Politike te Komitetit Qendror, ku une jam nje anetar ne mes te anetareve te tjere dhe qe te gjithe, si nje trup i vetem, monolit dhe i celnikte, e vojmö popullin tone ne rrugen e lavdishme te socializmit dhe te komunizmit. Eshte vetem kjo aresye e gezon sot pa mase zemren time, kur shoh kete dashuri te pakufishme qe ushen populli yne per shpetimtaren e tij te lavdishme, Partine e Punes te Shqiperise, kur shoh kote unitet te celnikte te popullit rreth Partise se tij heroike, kur shoh kete besim te pafund qe populli ka per Partine e tij. Ne, anetaret e Partise, kemi te drejte ta mbajme koken lart per keto fitore kaq te meclha dhe vendimtare qe u realizuan me kaq sukses nga Partia, qe eshte farketuesja e clirimit te popullit pergjithmone nga roberia, e pavaresise, e sovranitetit te Shqiperise dhe e ndertimit te socializmit ne vendin tone.

Partia jone e lavdishme eshte nje Parti e tipit te ri marksist-leninist, eshte nje Parti qe udhehiqet dhe do te udhehiciet sa te jete jeta nga marksizem-leninizmi.

Ajo eshte pjella e lavdishme e popullit tone heroik.

Duket dielli qe kur lind, thote nje fjale e urte e popullit tone. U duk, pra, e ne lindjen e saj se c'do te ishte Partia jone. Ajo lindi ne furtu.nen me te madhe kur luhej jeta ose vdekja e tij. Ne lufte ajo lindi, ne luftera dhe ne beteja u kalit. Ajo s'lindd ne krevat prej puplash, as u ushqye si nje femije e perkedhelur borgjezise, por ne gjak dhe ne rreziqe, ne shi e ne bore, ne mes te urisö e te varferise dhe u hodh me nje shpirt vigan, me nje hov te madh revolucionar, me heroizem dhe me puShke ne dore, per te permbysur

boten e urryer te skllaverise dhe te varferise, per te vendosur drejtesine e popullit fukara, per te vendosur diktaturön e proletariatit. Dhe e vendosi diktaturen e proletariatit sig mund ta bellte nje parti e vertete e Idases punetore, ashtu SiQ eshte Partia jone. Me nje hov akoma me te madh revolucionar Partia jone marksiste-leniniste e transformoi Shqiperine, nderton me sukses socializmin, ecön perpara pa u trembur nga veshtiresite, kapercen dhe mposht rreziciet, u ka thyer dhernbet armiqve te jashtem e te brendshem te popullit.

Ajo karr dhe do te korre kurdohere suksese dhe fitore, se rruga e saj, politika dhe qellimet e saj jane te drejta, jane te popullit. Per keto qendrime te drejta dhe te palekundshme kurre nga rruga e marksizem--leninizmit, Partia jone ka fituar besimin dhe respektin partive komuniste dhe punetore tö te gjitha vendeve tö botes. Po per te njejtat aresye ajo ka fituar urrejtjen e armiqve imperialiste dhe te revizionisteve moderne, qe udhehiqen nga revizionistet e Beogradit, tradhetare te marksizem-lenirüzmit.

C'kerkojne imperialistet dhe revizionistöt? Te shembin socializmin dhe te vendosin regjimin e urryer te kapitalfit. 'kerkojne ata te bejne kunder Shqiperise?

Te zhdukin Partine tone dhe te sIdlaverojne popullin shqiptar. Dhe pikerisht pse ata jane vene ne pam.undesi per te realizuar endrrat e tyre, jane terbuar kunder nesh. Shantazhet, kercenimet, dredhite, taktikat e tyre ne ua dime dhe s'kemi frike prej tyre. Partia jone s'do te lejoje kurre te geflohen pavareSia dhe sovraniteti i atdheut, do t'i ruaje si syte e ballit dhe do t'i mbroje nga armiqte e gdo ngjyre fitoret e popullit dhe pastertine e marksizem-leninizmit. Armiqte e popullit tone terbohen kur shohin perparimin e madh te vendit tone, por qente le te lehin, karvani ecen perpara. Shqiperia jone po lulezon, jeta e popullit shqiptar po permiresohet cdo dite. Kudo ne vendin tone jane ngritur dhe po ngrihen fabrika e kombinate, po thahen keneta te tera qe as nuk mund t'i perfytyronte fshataresia jone, kudo jane hapur dhe po .hapen shkolla dhe institucione kulturale.

Te gjitha keto i beri forca e popullit dhe drejtesia e vijes se Partise dhe e qeverise sone. Nje e ardhshme akoma me e bukur e pret popullin tone. Per kete jane mobilizuar te gjitha forcat tona, kesaj do t'ia kushtojme gjithe jetön tone, si ushtare besnike te popullit dhe tö Partise sone qe na rilindi, qe na edukoi, qe na meson e na kalit, per t'i sherbyer me nder dhe me devocion popullit tone heroik.


Shoke te dashur,


Cdo njeri ne pune ka anet e tija pozitive, por ka edhe te meta. Edhe komunistet nuk i shpetojne kesaj gjeje. Sot, kur mbush 50 vjet, si gdo komunist dhe njeri se ne te ka pasur te meta, qe Partia m'i ka ndrequr, me ka mesuar, me ka edukuar. Partia, vazhdimisht, me pjekurine e saj shembullore, me durimin e saj te madh e ben kote sic e bön per cdo a-netar tö saj dhe per te gjithe masen e popullit tone. Line. as revolucionar as komunist linda. Tö tille me beri lufta e popullit, me beri Partia jone e lavdishme. Mema ime me lindi, por Partia ime me rilindi, me tregoi rrugen, me tregoi qellimin e lartö te jetes se njeriut, me beri e, derisa tö kern jeten, te luftoj me besnikeri per ceshtjen e saj, qö öshte ceshtja e shenjtö e popullit. Me mirenjohje dhe me besnikeri tö pafund e falenderoj Partine tone te dashur.

Partia eshte zemra e popullit tone. Forca e saj s'njeh kufi, se forca e saj eshte forca e popullit, drejtesia e saj ijshtü drejtesia e popullit, dituria dhe pjekuria e saj jane dituria, zotesia dhe pjekuria e popullit. Populli ynö thote nje fjale tö urte: trimi i mire me shokö shumö. Kjo ne gjuhön shkencore te marksizmit do te thote: uniteti i mendimit dhe i veprimit eshte kyci i fitores. Nje unitet i tille i karakterizon dhe do t'i karakterizoje lidhjet dhe luften e Partise e tö popullit, lidhjet, luften dhe veprimet e jetes se brendshme te

Partise, lidhjet, luftön dhe veprimet e organizatave bazZ. tö Partisö, te Komitetit Qendror dhe te Byrose Politike te Komitetit Qendror, lidhjet, luften dhe veprimet e

qeverise sone.

Armiqtö e jashtem dhe tö brendshem, e jane orvatur dhe jo vetöm nje here ta prishin kete unitet, kane thyer dhe do te thyejne kokön.


Nuk e them per modesti, por shpreh realitetin, kur them se puna ime modeste ne shörbim te popullit dhe tö Partise eshte nje pjese shume e vogöl e forces kolosale te Partise, e anetareve te saj, e anetareve te Komitetit Qendror, te qeverise, e zotesise, e diturisö, e pjekurise se atyre dhjetera mijera njerözve te lavdishem, guximtarö, heroike, qe lufta e tyre per clirimin e atdheut, lufta e tyre ne rrugen e drejte te Partise, lufta e tyre ne ndertimin e socializmit i solli ne Parti e ne udhöheqje, u besoi detyra kaq te renda dhe me kaq pergjegjesi. Dhe keto detyra ata i kryejne me nder. Prandaj, ky nder, qe me behet mua sot, u pörket te gjithe komunisteve, anetareve te Komitetit Qendror te Partise sone te lavdishme dhe duke u bere interpret i ndjenjave te tyre tö zjarrta, ne i themi popullit se Partia jone eshte me e forte se kurre. Partia dhe udhöheqja e saj do te mbrojne kurdoherö me besnikeri te pafund ceshtjen e popullit dhe te Partisö dhe do ta mbajnö lart flamurin e marksizem-leninizmit.

Itrofte populli yne i dashur!


Rroftö Partia e lavdishme e Punes e Shqiperise!


Botuar pör herö tö pa rö ne gazetön «Zöri i Popullit», Nr. 249 (3150), 16 tetor 1958


Botohet sipas origjinalit qö gjendet ne Arkivin Qendror te Partisö

1958


FALENDERIM DREJTUAR GJITHE ATYRE QE I

DERGUAN URIME ME RASTIN E 50-VJETORIT

TE DITELINDJES

20 tetor 1958Falenderoj me gjithe zemer te gjitha organet dhe organizatat e Partise e te masave, punonjesit e enteve shtetkrore, te institucioneve kulturale e aresimore, te ndermarrjeve industriale, tregetare, te transportit, te kooperativave bujqesore, efektivat e reparteve ushtarake, si dhe shoket e miqte e tjere qe me drejtuan urime me rastin e 50-vjetorit te ditelindjes sime.

Te gjitha keto urime dhe fjale te mira qe me jank drejtuar i perkasin ne radhö te park popullit tone heroik dhe Partisö sone te lavdishme marksiste-leniniste, qe luftojne me entuziazem per perparimin dhe begatine e atdheut tone, per socializmin dhe pulen.

Duke mos ciene ne gjendje t'u pergjigjem menjehere letrave e telegrameve qe me jank drejtuar, me kete rast ju lutem te gjitheve te pranojnö falenderimet e mia me te nxehta dhe urimet me te mira per suksese ne detyrat e secilit per te miren dhe lumturine e popullit tone, per lulezimin e atdheut tone te dashur socialist.


Enver Hoxha


Botuar pör herk te park ne Botoliei sipas origjinalit gä gazetän «Zäri i Popullit », gjendet ne Arkivin Qendror Nr. 253 (3154), 21 tetor 1958 te Partisä
 

 

Enver Hoxha

- Shqipe Arkivi