Shqipe

Profte Enver Hoxha !

Në Kongresin e 7-të të PPSH, duke analizuar situatën e sotme ndërkombëtare dhe proceset revolucionare që e përshkojnë atë, shoku Enver Hoxha deklaroi se

«bota ndodhet në një fazë kur çështja e revolucionit dhe e çlirimit kombëtar nuk është vetëm një aspiratë e një perspektivë, por edhe një problem i shtruar për zgjidhje»

Enver Hoxha

(Raport në Kongresin e 7-të të PPSH, f. 186).

 

 

70 veprat e Enver Hoxhës

 

 

Tregues për veprat e shokut Enver Hoxha

Vëllimet 1 - 40

 

 

 

ENVER HOXHA

DITAR

Vëllimet 1 - 14

 

 

 

 

Letra
të zgjedhura

Vëllimet 1 - 3

 

 

 

 

Historia e Partisë së Punës së Shqipërisë

 

 

 

 

 

Parathëniet dhe komentet e vëllimeve individuale të veprave mbledhura dhe botuar veç e veç libra

 

Çështje të revolucionit dhe ndërtimit socialist

1971 - 1978

Mbi diktaturën e proletariatit

  

RINIA KOMUNISTE E SHQIPËRISË DO TË JETË E DËNJE PËR BESIMIN QË PARTIA KA TEK AJO

Letër drejtuar Komitetit Qendror të Rinisë Komuniste te Shqipërisë

Nentor 1941


E dashur dhe inkurajuese i arrin KQP te Partisë
Komuniste te Shqipërisë përshëndetja e zjarrtë shoqërore e KQP te Rinisë Komuniste te Shqipërisë ne këtë kohë te vështirë te organizimit te Partisë sonë, te Rinisë Komuniste dhe te luftës glirimtare kundër zgjedhës fashiste.

Partia ushen shpresat me te mëdha se Rinia Komuniste e Shqipërisë do te jetë e denjë për besimin që ka vënë mbi te Partia jonë e re dhe se do te dijë ta kryejë revolucionarisht detyrën e lartë që i është ngarkuar, duke u frymëzuar nga shembulli heroik i Rinisë Komuniste Sovjetike ne njësi te geliktë vullnetesh dhe zemrash me Partinë, te organizojë dhe te udhëheqë revolucionarisht rininë shqiptare te skllavëruar,
drejt se ardhmes së ndritur, drejt glirimit nga
zinxhirët mesjetarä te skllavërisë fashiste dhe drejt jetës se re te përparimit, te kulturës dhe te gëzimit.


Rroftë Rinia Komuniste e Shqipërisë!


KOMITETI QENDROR

 

________

1 Kjo letër iu drejtua Komitetit Qendror te Rinisë Komuniste
te Shqipërisë ne përgjigje te përshëndetjes se saj me rastin e krijimit te Organizatës se Rinisë Komuniste te
Shqipërisë me 23 nëntor 1941.

 

 

 

KRYEARTIKULLI I NUMRIT TË PARË TË «ZËRIT TE POPULLIT»


25 gusht 1942.

 

Konferenca e Pezës

16 shtator 1942

 

 

ENVER HOXHA

 

RINIA KOMUNISTE E SHQIPËRISË KA DHËNË

E PO JEP SHEMBULLIN E SAKRIFICËS

DHE TË VETËMOHIMIT NË LUFTËN

KUNDËR OKUPATORIT

 

Përshëndetje drejtuar Konferencës së Parë të Vendit

të Aktivit te Rinisë Komuniste të Shqipërisë

Qershor 1943

 

 

RAPORT
NE KONGRESIN I ANTIFASHIST
NACIONAL—ÇLIRIMTAR

24 maj 1944

 

 

PËRVJETORI I TRETË I LUFTËS HEROIKE TE URSS-it

22 qershor 1941 — 22 qershor 1944

 

 

 

 

FJALIM NË KONGRESIN E PARË TE RINISË ANTIFASHISTE SHQIPTARE

8 gusht 1944

 

 

PËRSHËNDETJE DREJTUAR POPULLIT TË TIRANËS ME RASTIN E ÇLIRIMIT TË KRYEQYTETIT

18 nëntor 1944


VDEKJE FASHIZMIT - LIRI POPULLIT


POPULLIT TE TIRANES

Në emër të Qeverisë Demokratike, të Shtabit të Përgjithshëm dhe të Ushtrisë N.-Ç1., përshëndes popullin trim të Tiranës, që diti qysh në ditët e para të rreshtohet me bijtë e tij përkrah luftës kundër okupatorit dhe tradhëtarëve, të marrë pjesë heroikisht në luftën tonë çlirimtare, që diti t'u bëjë ballë plot vetëmohim veprave të terrorit të armikut dhe të tradhëtarëve dhe që i kapërceu pa u përkulur ditët e përgjakshme si ajo e 4 SHKURTIT.

Tirana u çlirua prej brigadave heroike të Ushtrisë N.-Çl. të ndihmuara prej popullit të Tiranës. Në luftën e përgjakshme rrugë më rrugë e shtëpi më shtëpi kundër një armiku të vendosur e të egër, të armatosur me mjetet më moderne, vullneti i hekurt i ushtrisë sonë dhe i popullit të Tiranës triumfoi. Gjaku i bijve të popullit tonë, që ranë në këtë betejë për çlirimin e kryeqytetit tonë, shkroi një nga faqet më të shkëlqyera të luftës sonë ngadhnjimtare.

Lufta jonë, që shpërtheu e papërkulur, u kurorëzua me çlirimin e Tiranës, do të kurorëzohet dhe me çlirimin e gjithë Shqipërisë. Populli heroik i Tiranës, që diti të luftojë kaq trimërisht gjatë 5 vjet e gjysmë robërie të rëndë, do të jetë tani në pararojë për ndërtimin e Shqipërisë sonë të dashur, ai do të jetë krahu i fuqishëm i pushtetit demokratik të vendit tonë.


RROFTË SHQIPËRIA E LIRË DEMOKRATIKE!

RROFTË POPULLI HEROIK SHQIPTAR!

RROFTË POPULLI HEROIK I KRYEQYTETIT

TË SHQIPËRISË SË RE DEMOKRATIKE!

Kryeministri, Komandanti i Përgjithshëm i UNÇSH

Gjeneral-Kolonel

Enver Hoxha

 

 

 

FJALIM ME RASTIN E DITES Sr PAVARESISE DHE TE ARDHJES SE QEVERISE DEMOKRATIKE NE TIRANE

28 nëntor 1944

 

 

 

ENVER HOXHA

PERSHENDETJE NE KONGRESIN E PARE TE SINDIKATAVE

31 Tetor 1945

 

 

MESAZH DREJTUAR POPULLIT SHQIPTAR, ME ANË TË RADIOS, ME RASTIN E 33-VJETORIT TË SHPALLJES SË PAVARËSISË
28 Nëntor 1945

 

LAVDI TË PËRJETSHME DËSHMORËVE TË KOMBIT !

RROFTË FLAMURI KOMBËTAR!

RROFTË SHQIPËRIA E RE DEMOKRATIKE!

 

 

 

FJALIM I MBAJTUR PËRPARA PUNETOREVE TE KUÇOVËS

1 maj 1946

 

 

 

 

URDHER DITE ME RASTIN E PERVJETORIT TË
PARE TE FITORES MBI GJERMANINË HITLERIANE

9 maj 1946

 

 

KONFERENCËS SË MINISTRAVE TË PUNËVE TË JASHTME TË BASHKIMIT SOVJETIK,TË BRITANISË SË MADHE, TË SHTETEVE TË BASHKUARA TË AMEIRIKËS DHE TË FRANCËS

Paris 1946

 

 

 

 

Enver Hoxha - 1947

TELEGRAM DËRGUAR J. V. STALINIT ME RASTIN
E 30-VJETORIT TË

REVOLUCIONIT SOCIALIST
TË TETORIT

7 Nëntor 1947

 

 

URDHER DITE ME RASTIN E FESTES SE
10 KORRIKUT — PESEVJETORIT TE USHTRISE
POPULLORE
10 korrik 1948


 

 

 

ENVER HOXHA

REFERAT NE AKTIVIN E PARTISE NI, TIRANE
MBI ANALIZEN DHE KONKLUZIONET
E PLENUMIT XI TE KQ TE PKSH

4 Tetor 1948

 

 

 

REVOLUCIONI I MADH I TETORIT DHE SHQIPËRIA E VOGËL

 

5 nëntor 1948

 

Ne ka popull ne bot qe ta ndjeje thelle ne zemren tij madheshtine e Revolucionit te madh te Tetorit. veprün e pavdekshme te Partise Bolshevike te Lenin--Stalinit, ky eshte populli yne i vogel, i mjeruar, i shtypur, i gjakosur shekuj me radhe, qe triumfoi ne lufte te pabarabarte mbi armiqte e jashtem e te brendshem qe doll ne drite ne saje te udheheqjes se Partise Komuniste te Shqiperise, ne saje te Revolucionit te madh te Tetorit dhe te vepres se tij, Bashkimit te madh
Sovjetik.

 

 

 

 

ENVER HOXHA

RAPORT NË KONGRESSIN I TË PKSH

”MBI PUNËN E KOMITETIT QENDROR DHE

DETYRAT E REJA TË PARTISË

8 NËNTOR 1948

 

 

 

 

Raport në Kongresin e PKSH "Mbi punën e KQ dhe detyrat e reja të Partisë"

USHTRIA KOMBËTARE

8 Nëntor 1948

 

 

 

URDHËR DITE ME RASTIN E PËRVJETORIT
TË PESTË TË ÇLIRIMIT

29 Nëntor 1949

 

 

TELEGRAM

URIMI DERGUAR J. V. STALINIT ME RASTIN E 70-VJETORIT TE DITELINDJES 20 dhjetor 1949 GJENERALISIMIT STALIN KRYETAR I KËSHILLIT TË MINISTRAVE TË BRSS

Kremlin-Moskë

 

 

FJALA E MBAJTUR NË MBLEDHJEN SOLEMNE
ORGANIZUAR ME RASTIN E 70-VJETORIT TË
DITËLINDJES SË J. V. STALINIT

20 dhjetor 1949

 

 

TELEGRAM URIMI DËRGUAR SHOKUT BOLESLAV BJERUT ME RASTIN E 60-VJETORIT TE DITËLINDJES

18 prill 1952

PRESIDENTIT TË KOMITETIT QENDROR TË PARTISË PUNËTORE TË BASHKUAR TË POLONISË SHOKUT BOLESLAV BJERUT


Varshavë


Në emër të Komitetit Qendror të Partisë së Punës të Shqipërisë dhe në emrin tim personal, më lejoni t'Ju dërgoj urimet dhe përshëndetjet më të përzemërta me rastin e 60-vjetorit të ditëlindjes Suaj. Partia dhe populli ynë Ju çmojnë Ju, shoku Bjerut, si një luftëtar të shquar të paqes dhe të socializmit dhe si një mik të ngushtë e të sinqertë, që keni punuar e punoni pa u kursyer, për forcimin e miqësisë ndërmjet popujve tanë vëllezër.

Me rastin e 60-vjetorit të ditëlindjes Suaj, Ju urojmë nga zemra shëndet dhe jetë të gjatë për të mirën e popullit vëlla polak, për suksese të mëtejshme në ndërtimin e Polonisë së re dhe në luftën për mbrojtjen e paqes, e cila është e pandarë nga lufta që bën gjithë kampi i paqes e i demokracisë nën udhëheqjen e lavdishme të çliruesit dhe mikut tonë të përbashkët, Bashkimit Sovjetik dhe të Stalinit të madh.


Sekretari i Përgjithshëm i Partisë së.


Punës të Shqipërisë


Enver Hoxha


Botuar për herë të parë në gazetën «Zëri i Popunit›., 111r. 95 (1103), 18 pril/ 1952

 

 

ENVER HOXA :

Nga sa dime ne, Bjeruti
ka qene nje nga udheheqesit me te shquar te proletariatit
boteror dhe te popullit polak. Ai e ka mbrojtur
klasen punetore polake ne situatat me te veshtira. Bjeruti
ka qene partizan 1 Hakte i miqesise se ngushte te
proletariatit dhe popullit polak me punetoret dhe popullin
e Bashkimit Sovjetik dhe me Partine Komuniste
te Bashkimit Sovjetik.

(DISA CESHTJE NE LIDHJE ME MARREDHENIET
MIDIS VENDEVE TE KAMPIT SOCIALIST

3 nentor 1956)

 

 

 

ENVER HOXHA

FJALA E MBAJTUR NË MBLEDHJEN SOLENINE ORGANIZUAR ME RASTIN E 35-VJETORIT TË REVOLUCIONIT TË MADH SOCIALIST TË TETORIT

6 nëntor 1952

 

 

 

 

FJALA NË KONGRESIN XIX TË PK (b) TË BASHKIMIT SOVJETIK

9 tetor 1952

 

 

 

 

 

TELEGRAM DËRGUAR J. V. STALINIT ME RASTIN
E 35-VJETORIT TË

REVOLUCIONIT SOCIALIST
TË TETORIT

7 Nëntor 1952

 

 

 

 ME STALININ

I

II


 

 

 

 

NGA BETIMI I POPULLIT SHQIPTAR ME RASTIN

E VDEKJES SE J. V. STALINIT'

 

10 mars 1953

 

https://youtu.be/JbMiZEe3ZSk

 

 

 

ENVER HOXHA

INFLUENCA E REVOLUCIONIT TË MADII SOCIALIST TË TETORIT NË SHQIPËRI

[PDF]

 

Tetor 1957

Ky artikull është botuar në Moskë nga «Gospolitizdat »- në serinë e broshurave: «Revolucioni i Tetorit në Rusi dhe lëvizja nacional-çhrimtaxe botërore«.

 

ENVER HOXHA

INFLUENCA E REVOLUCIONIT TË MADII SOCIALIST TË TETORIT NË SHQIPERI

Tetor 1957

[HTML]

 

 

REVOLUCIONI I TETORIT U HAPI POPUJVE RRUGËN E MIREQENIES DHE TË LUMTURISE


5 nëntor 1957

Artikull i botuar në gazetën "Pravda".

 

 

 

 

 

KUR MERREN ZOTIME, TË MBAHET PËRGJEGJËSI PËR REALIZIMIN E TYRE

18 prill 1960

 

 

 

 

TELEGRAM URIMI DËRGUAR KQ TË PK TË INDONEZISË ME RASTIN E 40-VJETORIT TË THEMELIMIT TË PK TË INDONEZISË

22 maj 1960

 

 

 

"Zëri i popullit" luftëtar i vendosur i partisë

25 gusht 1962

 

 

20 vjet

Konferenca e Pezës

16 shtator 1942

 

 

SHTEPIA E KULTURES TE VLOJE SI NJE ZGJUA BLETESH

Nga fjala në shtëpinë e kulturës të Tepelenës me rastin e inaugurimit të saj

27 tetor 1963

 

 

 

 

FRYTET E 28 E TË 29 NËNTORIT

T'I GËZOJNË

NË SHEKUJ NIPËRIT E STËRNIPËRIT TANË

 

të 18-vjetorit të Çlirimit të Atdheut

 

29 Nëntor 1962

 

 

N. HRUSHOVI PËRSËRI NË ROLIN E DEMAGOGUT,
SHPIFËSIT DHE PËRCARËSIT


Nga artikulli i botuar ne gazetän «Zeri i popullit»
18 prill 1963

 

 

 

 

N. HRUSHOVI SHPALOSI HAPUR FLAMURIN
E PËRÇARJES E TË TRADHTISË


Nga artikulli i botuar në gazetën «Zëri i popunit»
4 tetor 1963

 

 

 

 

 

1964

 

SIDO QË TË ZHVILLOHEN SITUATAT, E ARDHMJA DHE FITORJA DO TË JENË ME MARKSIZËM-LENINIZMIN

Bisedë me Sekretarin e Përgjithshëm të Partisë
Komuniste Peruane, Satutrnino Paredes Macedo
15 dhjetor 1964

[ "Byrosë Informative" , shih: faqet 267-269 ]

 

 

 

1965

ENVER HOXHA

DREJTUES DHE UDHEHEQES I ÇDO PARTIE ESHTE MARKSIZEM-LENINIZMI DHE JO SHKOPI I DIRIGJENTIT TË HRUSHOVITNga biseda me një delegacion të Partisë Komuniste të Malajës

20 janar 1965

 

 

 

 

BASHKEPUNIMI ME IMPERIALIZMIN AMERIKAN PER SUNDIMIN E BOTES — VIJA E PERGJITHSHME E UDHEHEQJES REVIZIONISTE SOVJETIKE


Artikull i botuar në gazetën "Zëri i popullit"

Vepra 30 , faqe 309 - 342

16 tetor 1965

 

 

FORCA E USHTRISË SONË

QËNDRON TE POPULLI
DHE TEK UDHËHEQJA E PARTISË

27 prill 1966

 

 

 

AI VEND QE E RRIT RININË TË SHËNDOSHË POLITIKISHT DHE IDEOLOGJIKISHT, AI BËN DHE DO TE BEJE MEDOEMOS PËRPARA


Nga biseda me kuadro dhe me aktivistë të organizatës së BRPSH të rrethit të Shkodrës

29 prill 1966

 

 

 

Ndarja me revizionistët forcon unitetin e m-l

10 tetor 1966

 

 

 

 

Enver Hoxha Kongresi V

 

 

 

RAPORT NE KONGRESIN E 5-TE TË PPSH

1966

III
FORCIMI I METEJSREM I PARTISE DHE I ROLIT UDHEHEQES TE SAJ

I. — Të përmirësojmë vazhdimisht përbërjen dhe shtrirjen e Partisë, të ruajmë pastërtinë

 

 

 

KONGRESI ISHTE SHPREHJA MË E LARTË E UNITETIT, E FORCËS DHE E PJEKURISË SË PARTISË

Fjala e mbylljes në Kongresin e 5-të të PPSH

8 nëntor 1966

* * *

Rroftë 25-vjetori i themelimit të Partisë heroike të Punës, udhëheqëse dhe organizatore e të gjitha fitoreve tona!

ENVER HOXHA

BETOHEMI PARA POPULLIT SE DO TË KRYEJMË ME NDER TË GJITHA DETYRAT

Fjalim në mitingun e Tiranës

8 nëntor 1966

 

 

 

NËNTORI ËSHTË NJË MUAJ I LAVDISHËM PËR NE

Fjala në darkën e shtruar në Gjirokastër me rastin e 28 dhe 29 Nëntorit

28 nëntor 1966

 

 

 

 

19 shtator 1966

Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

 

 

 

PRAKTIKAT FETARE T'I L PATRIOTIKE DHE UFTOJMË ME FRYNIEN REVOLUCIONARE TE MASAVE


27 shkurt 1967

 

 

 

NE LUFTEN KUNDER BESIMEVE FETARE KA
VETEM NJE RRUGE — PUNE POLITIKE,
IDEOLOGJIKE, BINDJE

Nga biseda me sekretarin e parë të Komitetit
të Partisë të Rrethit të Dibrës

7 prill 1967

 

 

 

EDUKIMI I BREZIT TË RI — PROBLEM JETIK
PËR SHOQËRINË TONË


Diskutim në mbledhjen e Byrosë Politike
të KQ të PPSH
26 tetor 1968

 


Jeta dhe shkolla ecin në rrugën e zhvillimit

30 tetor 1968

 

 

 

HISTORIA E PARTISË SË PUNËS TE SHQIPËRISË VEPËR E MADHE NË DUART E KOMUNISTËVE DHE TË MBARË POPULLIT

Bisedë me një grup punëtorësh të shtypshkronjës

«Mihal Duri» dhe me disa bashkëpunëtorë të

Institutit të Studimeve Marksiste-Leniniste

4 nëntor 1968

 

 

 

 

RENDESIA E LUFTES NACIONALÇLIRIMTARE NË HISTORINË E POPUJVE TË JUGOSLLAVISE

«Zëri i popullit»

5 prill 1970

 

 

 

 

"TA MBAJME GJITHNJE LART FLAMURIN E LENINIT"

100-vjetorit të lindjes së V.I.Leninit

21 prill 1970

 

 

 

 

 

 

TË LUFTOJMË KONSERVATORIZMIN DHE FORMALIZMIN NË PUNËN ME RININË


Nga biseda me sekretarin e parë të KQ të BRPSH
28 prill 1971

 

 

 

 

 

Baraka e Nushajve

1971

 

 

 

 

 

KUJTOJME ME NDERIM SHOKET E RENE, POR LUFTA VAZHDON

Nga biseda me pjesëtarët e familjes së dëshmorit

Halim Bejto Mersini

29 nëntor 1972

 

 

 

VASIL LAÇI

— SIMBOL I GUXIMIT DHE I TRIMERISE

5 maj 1973

 

 

TË TRE DO TË MBETEN PISHTARË TE PASHUAR

Nga biseda në familjen e tre vëllezërve clëshmorë

Thanasi

5 maj 1973

 

 

 

 

HTML

NGJARJET TRAGJIKE TE KILIT — MËSIM PER

REVOLUCIONARËT E GJITHË BOTËS


Artikull i botuar në gazetën «Zëri i popullit"

2 tetor 1973

 

PDF

 

 

 

 

PA GRA REVOLUCIONARE NUK MUND TE KETE
SOCIALIZËM

Nga biseda me një grup grash
16 tetor 1973

 

 

 

 

Nga fjala në takimin me delegacionet e huaja që kishin ardhur në Shqipëri me rastin e festës së 30-vjetorit të Çlirimit të Atdheut 28 Nëntor 1974

PER MIQTE E VËRTETE SHQIPERIA ESFITE E DO TE JETE KURDOHERE E HAPET

 


PARTIA DHE SHTETI I DIKTATURËS SË PROLETARIATIT MBROJNË INTERESAT E POPULLIT DHE TË SOCIALIZMIT

Fjala e mbylljes në Plenumin e 7 – të të KQ të PPSH

29 maj 1975

I

II

 

 

 

 

 

 

 

MARKSIZËM-LENINIZMI – ARMA E KLASËS PUNËTORE

29 mars 1975 - vëpra 54 ( 280 -282)

 

 

 

 

 

 

TEORIA DHE PRAKTIKA E REVOLUCIONIT (Zeri i popullit, 7.7.1977)

- PDF -

 

 

 

MBI LETERSINE DHE ARTIN

 

 

 

 

ÇDO PROGRAM I PARTISE ZGJON TE RINIA
ENERGJI TE REJA


Përshëndetje drejtuar Kongresit të 7-të të BRPSH
26 shtator 1977

 

 

 

EMANCIPIMI I GRUAS DHE SHKRIMTARET SOCIOLOGE E FILOZOFE TË SHEKUJVE TË KALUAR


3 dhjetor 1977

 

 

EMANCIPIMI I GRUAS SHQIPTARE — NJE NGA
VEPRAT ME TE RENDESISHME TE PARTISE SONE

 

Përshëndetje drejtuar Kongresit të 8-të të BGS1-1 1
1 qershor 1978

 

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

NE TE GJITHE JEMI USHTARE TE PARTISE

Ngo biseda gjatë darkës në Pallatin e Brigadave

me rastin e 70-vjetorit të ditëlindjes

16 tetor 1978

 

 

PRANE ÇDO KOMUNISTI RREH ZEMRA TRIME

E POPULLIT TONE TË MREKULLUESHEM

Fjala në darkën e dhënë në Pallatin e Brigadave

me rastin e 70-vjetorit të ditëlindjes

16 tetor 1978

 

SUBJEKTIVIZMI DHE KULTI I PERSONIT JANE KURDOHERE SHUME TE RREZIKSHEM

4 shtator 1978

 

 

 

 

 

Raport në Kongresin e VIII të PPSH

 

"Raport në Kongresin e VIII të PPSH"

 

 

 

 

 

 

 

 

Kundër revizionizmit modern

"Kundër revizionizmit modern"

 

 

 

 

 

 

 

 

"Hrushovianët"

 

 

 

 

 

 

 

 

"Titistët"

 

 

 

 

 

 

 

 

Kur lindi Partia

I

II

III

 

 

 

 

 

 

PËR SHOKËT E MI PIONIERË
I
II
III
IV

 

   	 	 	 	 	 	   

    

VITE TË RINISË

I

II

III

 

 


"PËR SHOKËT E MI PIONIERË"

 

 

 

 

 

PDF

 

Kur u hodhën themelet e Shqipërisë se re

I

II

III

IV

V

VI

 

 

 

 

VITE TË VEGJËLISË

I

II

III

IV

 

 

PDF

 

 

 

SHKRIMTARET DHE ARTISTET TANE JANE NJEHERESH NXENES E MESUES TE MASAVE PUNONJESE


Përshëndetje e Komitetit Qendror të PPSH drejtuar shkrimtarëve dhe artistëvet

22 tetor 1970

 

 

Veprat e shkrimtarëve dhe të artistëve tanë qëndrojnë lart

- 16 tetor 1970

Nga biseda me një grup punonjësish të artit

dhe të kulturës

16 tetor 1970

 

 

Tërmeti lëkund malet por jo shqiptarin

1979

Pjesa 1
Pjesa 2

 

 

 

Me Popullin Mes Shokeve

 

 

 

 

GJU ME GJU ME POPULLIN

 

 

UDHEHEQES I DASHUR E I SHTRENJTE I PARTISE E I POPULLIT TONE

 

 

FJALA E MBAJTUR PARA USHTAREVE TË PLAGOSUR NE PROVOKACIONET E MONARKO-FASHISTEVE GREKË KUNDËR RPSH

2 shtator 1949

 

 

FALENDERIM DREJTUAR GJITHE ATYRE QE I

DERGUAN URIME ME RASTIN E 50-VJETORIT

TE DITELINDJES

20 tetor 1958

 

 

Telegram nga Enver Hoxha në Ho Chi Minh

15 Gusht 1961

 

 

 

TELEGRAM
KONGRESIT TË 1- RË TË FRONTIT TE ÇLIRIMIT
KOMBETAR TË ALGJERISË

Algjer
19 prill 1964

 

 

GRUSHTI FASHIST NE INDONEZI DHE MESIMET QE NXJERRIN PREJ TIJ KOMUNISTET

Artikull i botuar në gazetën «Zëri i popullit»

11 maj 1966

 

 

VENDIMET HISTORIKE TË KONGRESIT TË PERMETIT U BENE ZJARR I PASIIUAR PËR POPULLIN

Fjala në pritjen e dhënë me rastin e 25-vjetorit

të Kongresit të Përmetit

24 maj 1969

 

 

VRASJA E AVNI RUSTEMIT NGRITI NË KEMBË GJITHË POPULLIN

Fjala në mitingun e qytetit të Libohovës

28 maj 1969

 

 

GEZIM I MADII PER POPULLIN SHQIPTAR
QE FESTON SOT DY NGJARJE
TE MEDHA

26 NENTOR 1962

Vepra 24

 

 

DUHEN LUFTUAR PA MËSHIRË BUROKRATIZMI, TEKNOKRATIZMI DHE INTELEKTUALIZMI

Diskutim në mbledhjen e Byrosë Politike të KQ të PPSH

5 mars 1975

 

 

KONFERENCA E PASIGURISE SE EVROPES

Artikull i botuar në gazetën «Zëri i popullit»

29 korrik 1975

 

 

DISA MENDIME PËR PROJEKTKUSHTETUTËN E RPSSH

Diskutim në mbledhjen e Byrosë Politike të KQ të PPSH

25 shtator 1975

 

 

KUSHTETUTA E RE KONFIRMON VIJËN E DREJTË TË PARTISË

Fjala në Plenumin e 8-të të KQ të PPSH

10 tetor 1975

 

 

ENVER HOXHA

KUSHTETUTA E RPSSH

— VEPËR E MADHE E PARTISË DHE E POPULLIT

[Enver Hoxha, Vepra 60, 20 - 23]

Fjala në mbledhjen e fundit të komisionit të posaçëm për hartimin e Projektkushtetutës së RPSSH


15 dhjetor 1976


Shokë dhe shoqe,

Ne sot bëjmë mbledhjen e fundit të komisionit që zgjodhi Kuvendi Popullor për të drejtuar punimet e gjera dhe për t'i dhënë dorën e fundit Projektkushtetutës së Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë.

Nën udhëheqjen e drejtpërdrejtë të Partisë dhe të Komitetit të saj Qendror, siç e dini, u zhvillua një diskutim jashtëzakonisht i gjerë, i gjallë, revolucionar, në forma nga më demokratiket për pasurimin dhe për saktësimin nga çdo pikëpamje, politike, ideologjike, organizative, juridike etj., të Ligjit Themeltar të shtetit tonë të diktaturës së proletariatit. Projektkushtetutën së shpejti duhet t'ia paraqitim Kuvendit Popullor për miratim.

Vetë diskutimi në popull, i zhvilluar me metodë dhe stil pune nga më të efektshmit, po i jep vendit tonë socialist një kushtetutë nga më demokratiket, nga më të përshtatshmet, nga më revolucionaret, një kushtetutë që në çdo nen të saj është e frymëzuar nga idetë fitimtare të marksizëm-leninizmit, të Partisë sonë dhe nga realiteti ynë i gjallë i së tashmes. Gjithë periudha e diskutimit të Projektkushtetutës u kthye në një shkollë të madhe teoriko-politike e morale, që u dha hov të paparë prodhimit, mendimit progresist dhe veprimit revolucionar të masave punonjëse, gjë që hapi perspektiva të shkëlqyera për ndërtimin e mëtejshëm të socializmit në vendin tonë.

Kjo vepër e madhe e Partisë, e klasës punëtore, e fshatarësisë kooperativiste dhe e inteligjencies popullore është pasqyrë e shkëlqyer e vijës së drejtë marksiste-leniniste të Partisë sonë, e pjekurisë së madhe politike dhe ideologjike të saj e të popullit. Ajo tregoi vitalitetin, guximin, vendosmërinë e tyre të palëkundshme dhe konsekuencën për t'i çuar përpara fitoret e arritura në të gjitha frontet, për lulëzimin e begatinë e atdheut tonë socialist, për zhvillimin e kulturës dhe forcimin e mbrojtjes së tij.

E tërë kjo punë madhështore që u zhvillua, u kurorëzua me sukses në Kongresin e 7-të të Partisë, i cili, me një entuziazëm të papërshkruar, e vlerësoi lart njëzëri Projektkushtetutën që do t'i paraqitim Kuvendit Popullor.

Dëshiroj, gjithashtu, të theksoj se Projektkushtetuta jonë ka bërë një jehonë shumë të madhe pozitive në botë. Shtypi botëror e ka komentuar gjerësisht përmbajtjen e saj, gjë që e ka ngritur edhe më lart prestigjin e vendit tonë, ka bërë të njohur në një shkallë shumë të gjerë rëndësinë, thellësinë e mendimeve dhe cilësinë e lartë e të padiskutueshme shkencore të brendisë së neneve të Kushtetutës sonë. Shkencëtarë, juristë, sociologë, publicistë përparimtarë e të tjerë kanë shkruar dhe kanë folur në seanca shkencore të veçanta për frymëzimin dhe drejtimet aq të qarta të këtij Ligji Themeltar të madh të një populli të vogël.

Në mbledhjen e parafundit të komisionit u bënë një sërë vërejtjesh plotësuese dhe saktësuese. Sekretari i komisionit, shoku Hekuran Isai, ka paraqitur një pasqyrë të këtyre amendamenteve, si dhe mënyrën e inkludimit të tyre në nenet përkatëse të Projektkushtetutës.

Me aprovimin e tyre dhe në qoftë se nuk ka objeksione të tjera ose diskutime, detyra e komisionit merr fund, por jo ajo e kryetarit të komisionit [1], i cili, duke u bazuar në vendimet e Kongresit të 7-të, të diskutimit popullor d'he të punimeve të këtij komisioni, në emër të Komitetit Qendror të Partisë së Punës të Shqipërisë dhe tuajin, duhet të përgatitë dhe t'i paraqitë raportin Kuvendit Popullor për diskutimin dhe miratimin e Kushtetutës së re të Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë [2].

Ka vërejtje për relacionin që ju është shpërndarë, ka vërejtje për sa thashë dhe kush dëshiron të diskutojë?

Atëherë u japim fund punimeve të këtij komisioni dhe e deklaroj mbledhjcn të mbyllur.


_____


[1.] Kryetar 1 komisionit të posaçëm të Kuvendit Popurior për hartimin e Projektkushtetutës fshte caktuar shoku Enver kloxha.

[2.] Shilt në këtë vëllim, f. 136.


Botohet për herë të parë sipas origjinalit që gjendet n41

Arkivin Qendror të Partisë

 

 

 

PATRIOTET TANE TË MEDHENJ LUFTUAN ME ARME NE DORË PER TË FITUAR LIRINE

Fjala në mbledhjen e Presidiumit të Kuvendit Popullor

27 maj 1978

 

 

DEMOKRACIA PROLETARE

ËSHTË

DEMOKRACIA E VËRTETË


Fjalim i mbajtur në mbledhjen e Këshillit
të Përgjithshëm të Frontit Demokratik
të Shqipërisë
20 shtator 1978

Vepra 68

 

1979

NJE STUDIM ME VLERE MBI EPOSIN E KRESHNIKEVE

Vepra 69

REKOMANDIMET PËR TË HYRË NEË PARTI — NJË E DREJTË DHE DETYRË E ORGANIZATËS SË RINISË

Nga biseda në takimin me shokun Hekuran Isai

16 shkurt 1979

Vepra 69

 

19 GIISHT 1979

MBLEDHJA E VENDEVE

«TE PAANGAZHUARA»

NE HAVANE NJE TEATER KUKULLASH

 

 

Cili duhet të jetë objektivi i librit "Eurokomunizëm apo eurorevizionizëm"

Mars 1980

 

Për gruan

(PËRMBLEDHJE VEPRASH)
1942-1984 

Pjesa 1


Pjesa 2

 

 

Enver Hoxha mbi Vietnam
(Mbledhja e teksteve)

 

 

10 CILESITE E KOMUNISTIT 

-Nga Raporti i Kongresit të 5-të të PPSH-

1.

 Anëtarët e Partisë sonë revolucionare duhet të jenë besnikë ndaj mësimeve të marksizëm-leninizmit, ndaj Partisë dhe popullit tonë. Kjo do të thotë që ata kurdoherë duhet të jenë revolucionarë, luftëtarë të papërkulur për mbrojtjen e pastërtisë së marksizëm-leninizmit, të vendosur deri në vdekje për t'u shërbyer Partisë dhe popullit në çdo moment, në çdo rrethanë, të gatshëm për çdo sakrificë që mund t'u kërkohet në emër të interesave të revolucionit e të socializmit. 

2.

 Komunistët duhet të jenë të pajisur me një disiplinë të çeliktë e të ndërgjegjshme, me një vullnet të hekurt për zbatimin e vijës së Partisë, të ligjeve të shtetit, për respektimin e zakoneve të mira të popuIlit.  

3.

 Kjo në asnjë mënyrë nuk do të thotë që ata të jenë zbatues mekanikë të direktivave. Komunisti në punën e tij duhet të jetë krijues, ai duhet të thellohet në esencën ideologjike, politike e konkrete të vendimit të Partisë, të ligjit të shtetit dhe në përshtatje me kushtet në të cilat vepron, të organizojë punën që ato të zbatohen me sukses.  

4.

 Anëtarët e Partisë sonë marksiste-leniniste duhet të jenë të ndërgjegjshëm se qenia në Parti nuk sjell e nuk mund të sjellë as më të voglin privilegj personal për komunistin. Ajo sjell vetëm detyra të mëdha, të vështira dhe me përgjegjësi. Kush mendon ndryshe, kush përpiqet që me teserën e Partisë t'i krijojë vetes, familjes së tij ose dikujt tjetër privilegje, qofshin këto materiale ose morale, ai për asnjë çast nuk e meriton nderin e madh për të qenë anëtar i Partisë.  

5.

 Komunisti duhet të jetë i lidhur ngushtë me masat, të dëgjojë me vëmendje e respekt zërin e tyre, të jetojë e të punojë me masat, të njohë pulsin e hallet e tyre, të qëndrojë në krye të masave e t'i udhëh.eqë ato. Ai duhet të jetë armik i papajtueshëm i mendjemadhësisë, i arrogancës, i frymës së komandimit, ihatëreve dhe i akraballëqeve, i çdo përçmimi e nënvleftësimi të masave e .të punës së tyre, të luftojë me guxim kundër kujtdo që shfaq tendenca të tilla në dëm të interesave të punonjësve, të Partisë e të shtetit tonë socialist.  

6.

 Anëtar i mirë dhe konsekuent i Partisë sonë është ai që ka kurdoherë parasysh dhe e zhvillon pa frikë luftën e klasave, si jashtë Partisë, ashtu edhe brenda radhëve të saj, duke u mbështetur fort në parimet bazë të marksizëm-leninizmit e të vijës së Partisë. Ai duhet të dijë të dallojë, pas një analize të drejtë dialektike, të mirën nga e keqja, të rrezikshmen nga më pak e rrezikshmja, të dijë të përdorë metodat më të përshtatshme të edukimit e të bindjes dhe më në fund ato të shtypjes.  

7.

 Anëtar i mirë dhe revolucionar i Partisë është ai që me punën e me sjelljen e tij u fiton besimin dhe dashurinë njerëzve, që i edukon dhe i shpëton ata që gabojnë dhe që godet pa mëshirë dhe me urrejtjen më të madhe ata që janë të pandreqshëm e shoqërisht të rrezikshëm, armiqtë e popullit dhe të Partisë.  

8.

 Çdo komunist duhet të pajiset me një vigjilencë me të vërtetë revolucionare, për mbrojtjen e vijës së Partisë dhe të pastërtisë së idealeve të saj.  

9.  

Anëtari i Partisë duhet të karakterizohet nga një drejtësi e kuIluar, pa njolla në ndërgjegjen dhe në veprimet e tij,të jetë parimor, të mos fshehë kurrë të metat e gabimet e tij, por t'i kritikojë vetë, pa pritur që t'ia vënë në dukje të tjerët. Vetëm kështu ai është në gjendje të kritikojë më mirë të metat e shokëve, të mbajë ngritur vigjilencën dhe të korrigjojë të tjerët me shembullin e tij, me pastërtinë e tij, me luftën e tij të drejtë.

10.

 Komunisti revolucionar duhet të punojë me një ndërgjegje të lartë atje ku e ka caktuar dhe ku ka nevojë Partia, duke vënë kurdoherë e mbi të gjitha interesin e përgjithshëm. Ai nuk duhet të pajtohet kurrë me një gjendje të sëmurë të shkaktuar nga konkluzionet dhe nga vendimet jo të drejta të ndonjë forumi të Partisë ose të pushtetit dhe as me gabimet ose me arbitraritetin e ndonjë funksionari.

  Cilësitë e sipërme, të cilat janë të mishëruara në shumicën e anëtarëve të Partisë sonë, duhet të bëhen shprehi për gjithë komunistët shqiptarë. Pa këtë nuk mund të ruhet e gjallë fryma revolucionare në Parti, pa këtë as mund të flitet për revolucionarizimin e jetës së vendit tonë. Prandaj, gjithë vëmendja e komiteteve dhe e organizatave-bazë të Partisë duhet të përqendrohet te kalitja e vazhdueshme e komunistëve. Organizatat e Partisë duhet të jenë shumë këmbëngulëse në këtë drejtim. Në radhët e tyre duhet të përgatiten e të militojnë revolucionarë konsekuentë, komunistë të vendosur që të meritojnë plotësisht nderin e madh të anëtarit të Partisë së Punës të Shqipërisë.

 Rruga e drejtë për kalitjen e anëtarëve të Partisë është pjesëmarrja e tyre sa më aktive në punën ndërtimtare, puna e tyre këmbëngulëse dhe e vazhdueshme për t'u edukuar politikisht e ideologjikisht. Këtu, në punën dhe në luftën e përditshme, në hovin revolucionar të masave, në përpjekjet për zbatimin dhe për mbrojtjen e vijës së Partisë, do të dallohen dhe do të rriten revolucionarët konsekuentë, do të dalin mbi ujë të mefshtët, ata që zënë qoshet dhe rrojnë me ëndërrimet e së kaluarës, që mburren me të dhe kërkojnë privilegje, do të rrëzohen të këqijtë, ata që gabimisht janë futur në Parti. Partia secilit duhet t'i japë atë qëmeriton. Të parët duhet t'i përkrahë, t'i inkurajojë, t'i edukojë që të ecin gjithnjë përpara. Të dytët duhet t'i ndihmojë, t'u hapë sytë që të shohin se në ç'pozitë të papëlqyeshme kanë rënë, t'i sqarojë se kjo pozitë nuk përputhet me detyrën dhe rolin e revolucionarit, prandaj ata duhet sa më parë të braktisin moçalet, të shkrihen në hovin revolucionar të përgjithshëm, të vihen në radhët e para të luftëtarëve të shquar. Të tretët duhen flakur nga Partia si të padenjë për të bërë pjesë në radhët e saj. 

 Në luftën për të rritur cilësinë e radhëve të tyre organizatat e Partisë duhet të tregojnë një kujdes të madh për anëtarët e Partisë me stazh dhe me luftë të madhe. Ky është thesari i Partisë, që duhet të ruhet i paprekshëm dhe i pastër si sytë e ballit. Partia duhet të punojë edhe me këta, t'i edukojë edhe këta, që tëqëndrojnë kurdoherë si revolucionarë konsekuentë derisa të vdesin. Ata edhe në ditët e fundit të jetës së tyre duhet të vazhdojnë të luftojnë heroikisht për çështjen e Partisë, me aq sa kanë mundësi, sepse ka e do të ketë të atillë që fizikisht do të plaken. Ky ështëligj. Por, për ne komunistët është ligj dhe bëhet ligj gjithashtu, që, shpirtërisht, derisa të vdesim, të qëndrojmë e të luftojmë si revolucionarë. Kujdesin e vet për këta shokë Partia nuk duhet ta tregojë duke u fërkuar krahët, por duke i ruajtur, duke i aktivizuarnë punë të vazhdueshme revolucionare. Partia duhet t'i respektojë dhe t'i dojë sinqerisht ata për luftën e tyre, por ajo nuk duhet të lejojë në asnjë mënyrë që këta shokë, me një të kaluar të mirë partie, të kthehen në parazitë, në mendjemëdhenj, në arrogantë ose që të kërkojnë privilegje të paligjshme për veten dhe për njerëzit e tyre. Kjo është mjaft e rrezikshme, pse krijon në Parti shtresa të privilegjuara me mbeturina mikroborgjeze, të huaja për klasën dhe ideologjinë proletare.

ENVER HOXHA


 

ENVER HOXHA

''IMPERIALIZMI DHE REVOLUCIONI''

''Revizionistët, si armiq të revolucionit, e luftojnë me të gjitha forcat e mjetet internacionalizmin proletar për t'ia hequr nga duart proletariatit botëror dhe proletariatit të çdo vendi këtë armë të fuqishme në luftë kundër borgjezisë e imperializmit.

Partitë marksiste-leniniste kanë detyrë të demaskojnë manovrat si të revizionistëve titistë dhe eurokomunistë që e quajnë sot të vjetruar e të kapërcyer internacionalizmin proletar, ashtu edhe të revizionistëve sovjetikë e të revizionistëve kinezë, që e kanë deformuar dhe përpiqen ta përdorin atë si armë për qëllimet e tyre hegjemoniste, socialimperialiste.

Partia Komuniste e Kinës, e cila nuk ndjek parimet e internacionalizmit proletar dhe nuk mbështet luftërat revolucionare e çlirimtare të popujve, është vënë në rrugën e afrimit e të miqësisë me partitë socialdemokrate dhe ato borgjeze, deri tek ato më të djathtat e reaksionaret. Në të njëjtën kohë, ajo përpiqet të krijojë grupe të ndryshme të varura e të drejtuara nga ajo vetë. Asaj i duhen të tilla grupime për të sabotuar pikërisht partitë e vërteta marksiste-leniniste dhe elementët përparimtarë, që i janë vënë punës për të zgjuar popullin, për ta ngritur këtë në revolucion kundër klikave që sundojnë dhe që janë të lidhura me superfuqitë.

Grupet e vogla që quhen parti e që ndjekin vijën kineze, si oportuniste që janë, nuk bëjnë gjë tjetër veçse mbrojnë dhe propagandojnë teoritë revizioniste të grupit të Hua Kuo Fenit e Ten Hsiao Pinit si dhe veprimet kundërrevolucionare të tij. Këto grupe nuk kanë kurrfarë personaliteti dhe as vendosmëri për të luftuar sipas teorisë marksiste-leniniste.

Parulla kryesore e këtyre partive që është edhe slogani bazë i politikës kineze, është se në situatën e sotme proletariati ka si detyrë themelore e të vetme mbrojtjen e pavarësisë kombëtare, që kërcënohet gjoja vetëm nga socialimperializmi sovjetik. Ata përsëritin gati fjalë për fjalë parullat e krerëve të Internacionales së Dytë, të cilët çështjen e revolucionit e braktisën dhe e zëvendësuan me tezën e mbrojtjes së atdheut kapitalist. Lenini e ka demaskuar këtë parullë false e antimarksiste që i shërben jo mbrojtjes së pavarësisë së vërtetë, por nxitjes së luftërave ndërimperialiste. Ai ka përcaktuar qartë se cili duhet të jetë qëndrimi i revolucionarit të vërtetë në konfliktet midis grupimeve imperialiste. Ai ka shkruar:

''Në qoftë se lufta është luftë reaksionare imperialiste, domethënë luftë që bëhet nga dy grupe botërore të borgjezisë reaksionare imperialiste, dhunuese dhe grabitqare, ateherë çdo borgjezi (edhe ajo e një vendi të vogël) bëhet pjesëmarrëse e grabitjes dhe detyra ime, detyrë
e përfaqësuesit të proletariatit revolucionar, është të përgatis revolucionin botëror proletar, i vetmi shpëtim nga tmerret e një kasaphane botërore...

Ja se ç'është internacionalizmi, ja ciia është detyra e internacionalistit, e punëtorit revolucionar, e socialistit të vërtetë'' ( V. I. Lenin, Veprat, vëll. 28, f. 324-325)

Partitë e vijës kineze janë bërë apologjete të rritjes dhe të fuqizimit të ushtrive borgjeze, duke u justifikuar se gjoja kjo nevojitet për mbrojtjen e pavarësisë. Ato u bëjnë thirrje punonjësve të bëhen ushtarë të bindur dhe së bashku me borgjezinë dalin kundër të gjithë atyre që luftojnë për dobësimin e kësaj arme kryesore, të sundimit e të shfrytëzimit kapitalist.
Me një fjalë, ata dëshirojnë që proletariati dhe masat punonjëse të bëhen mish për top në luftërat grabitqare që përgatitin imperializmi dhe socialimperializmi.

Në të njëjtën kohë, këto bishtra kineze janë bërë mbrojtëse të zjarrta të institucioneve shtetërore kapitaliste borgjeze, sidomos të NATO-s, të Tregut të Përbashkët Evropian etj., të cilat i konsiderojnë si faktorë kryesorë për «mbrojtjen e pavarësisë». Ato, ashtu si udhëheqësit kinezë, i zbardhin dhe i lustrojnë këto shtylla të sundimit dhe të ekspansionit kapitalist. Ato ndihmojnë pikërisht ata organizma që në realitet kanë cenuar rëndë pavarësinë dhe sovranitetin e vendeve të tyre.

Aleanca me borgjezinë e madhe, mbrojtja e ushtrisë borgjeze, përkrahja e NATO-s, e Tregut të Përbashkët Evropian etj. është për këta pseudomarksistë një rrugë pa asnjë telash, mbasi ajo jo vetëm nuk i
çon në ndeshje me borgjezinë, por u siguron edhe favoret e saj.

Këto pozita të këtyre elementëve grupashë pa të ardhme i çojnë ata drejt unifikimit me partitë e eurokomunizmit e të borgjezisë dhe kjo do të ndodhë, sepse vetë Kina bën thirrje që proletariati të bashkohet me borgjezinë. Midis këtyre pseudomarksistë-leninistëve e Marshesë tanimë nuk ka asnjë diferencë.

Marksistë-leninistët duhet të ruhen shumë nga frazat që përdorin revizionistët modernë, socialdemokratët e pseudomarksistë-leninistët për internacionalizmin proletar, për bashkimin e proletarëve për të mbrojtur
paqen e të tjera profka të tilla. Internacionalizmi proletar është i vërtetë kur njerëzit punojnë me vetëmohim për të ndihmuar dhe për të zhvilluar veprimet revolucionare, për të krijuar një situatë të vërtetë lufte revolucionare, në radhë të parë në vendin e vet. Në të njëjtën kohë, siç thotë Lenini, ata duhet ta mbështetin, me propagandë, me simpati dhe me një ndihmë materiale këtë luftë, këtë vijë në të gjitha vendet, pa
përjashtim. Çdo gjë tjetër, siç na mëson ai, është gënjeshtër dhe manilovizëm.

Prandaj duhet të ruhemi shumë nga elementë të tillë pseudomarksistë, pseudorevolucionarë, pseudointernacionalistë, qofshin këta individë të veçantë ose grupe të vogla njerëzish, apo parti që vetëquhen marksiste-leniniste, por që në fakt nuk janë të tilla, janë socialshoviniste, centriste, borgjeze te vogla. Të gjitha këto parti që i bien gjoksit për internacionalizmin proletar, për mbrojtjen e paqes, për reforma etj., i
shërbejnë kapitalit.

Edhe revizionistët kinezë flasin ngandonjëherë për internacionalizmin proletar, por ata janë në pozita nacionaliste e shoviniste. Udhëheqësit kinezë janë nga ata që rrahin gjoksin dhe betohen «për perëndinë» se janë për internacionalizmin proletar, janë për paqen, se janë për luftërat e proletariatit dhe për rivendikimet e tij, por në praktikë lidhin duart dhe nuk lëshojnë veçse fraza mashtruese për të shkaktuar përçarjen e forcave revolucionare.

Detyra e rëndësishme që qëndron përpara partive marksiste-leniniste, është forcimi i internacionalizmit proletar, i cili duhet të zhvillohet ndërmjet gjithë partive, të mëdha ose të vogla, të vjetra ose të reja qofshin. Të gjitha këto duhet të forcojnë unitetin në mes tyre dhe të bashkërendojnë veprimet politike, ideologjike dhe luftarake.

Duke theksuar këtë vijë të rëndësishme, që është një detyrë primordiale e partive marksiste-leniniste për të goditur frontalisht kapitalizmin botëror, politikën e tij skllavëruese, si dhe intrigat, djallëzitë dhe aleancat e tij me revizionizmin modern sovjetik, titist, kinez, italian, francez, spanjoll e të tjerë, ato do të lartjojnë një front të fuqishëm që do të bëhet çdo ditë e më i pathyeshëm. Në qoftë se ato veprojnë në unitet dhe godasin të gjitha së bashku forcat e reaksionit, në qoftë se demaskojnë të gjitha intrigat që bëjnë në mënyra të ndryshme kapitalizmi dhe revizionizmi modern për të shuar revolucionin, për të shuar luftën klasore, fitorja e tyre do të jetë e sigurt.

Ne, marksistë-leninistët, duhet të luftojmë dhe t'u bëjmë thirrje punëtorëve, kudo që janë, të ngrihen në këmbë kundër armiqve të tyre shekullorë dhe të këputin zinxhirët, të bëjnë revolucionin e të mos u nënshtrohen monopoleve dhe kapitalistëve, siç predikojnë revizionistët modernë. Detyra e marksistë-leninistëve, e revolucionarëve të vërtetë është t'u bëjnë thirrje proletarëve e popujve të ngrihen për botën e re, për botën e tyre, për botën socialiste.'' (ENVER HOXHA ''IMPERIALIZMI DHE REVOLUCIONI''. f. 206-212)

 

Gjihmonë Vigjilencë

1

2

3

 


 

Enver Hoxha për Kosovën


 

Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

19 shtator 1966

 

 

 

Kosova është Shqipëri

ENVER HOXHA

Kosova është Shqipëri përmbledhje dokumentesh dhe shënime nga ditari i Enver Hoxhës. Pëgatitur nga Ilir Hoxha. Redaktore Teuta Hoxha Tiranë, 1999.
Tryeza e lëndës

Duke u ngritur mbi armiqësitë e vjetra
2 janar 1963 - Bisedë me një patriot kosovar
23 korrik 1966 - Kush përgjigjet për krimet e gjenocidit të kryera në kurriz të popullsisë shqiptare të Kosovës e të Rrafshit të Dukagjinit, të Malit të Zi e të Maqedonisë
1 gusht 1966 - Çështja e Federates Jugosllave duhet të lidhet ngushtë me çlirimin e popujve të Jugosllavisë
19 shtator 1966 - Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë
4 prill 1967 - Popullsia shqiptare në Jugosllavi nuk mashtrohet dot nga klika titiste
15 nëntor 1967- Demagogjia titiste nuk mund t'i mbulojë plaget e hapta të Kosovës
5 janar 1968 - Qëndrim i dëmshëm i udhëheqjes kosovare
15 janar 1968 - Kosovarët janë shqiptarë, janë vëllezërit tanë
17 janar 1968 - Homazhe përpara lapidarit to heroines Shote Galica
6 mars 1968 - Një manovër e ndyrë e antishqiptare e titistëve dhe agjentëve të tyre. Ta demaskojmë atë që në rrënjë
16 prill 1968 - Terrorizimi i popullsisë shqiptare - politikë e përhershme e klikës titiste
5 dhjetor 1968 - Demonstratat shqiptare në Kosovë
1 mars 1969 - Bisedë me Rexhep Durakun
26 qershor 1969 - Terror në Maqedoni kundër shqiptarëve
22 shtator 1969 - Gjendja në Jugosllavi dhe fjalimet e fundit të Titos
6 janar 1970 - Të ndiekim me vigjilencë zhvillimin e ngjarjeve në Jugosllavi
11 shkurt 1970 - Shqiptarët në Kosovë e në Mal të Zi e manifestojnë hapur dashurinë e tyre për Shqipërinë
25 shkurt 1970 - Ashpërsohet veprimtaria e titistëve ndaj shqiptarëve të Kosovës
28 shkurt 1970 - Të përshëndetim krijimin e Universitetit të Prishtinës
28 shkurt 1970 - Titistët përpiqen të ndalojnë kalimin e librave tanë në Kosovë
30 maj 1970 - Politika dhe qëndrimet tona në marrëdhëniet shtetërore me Jugosllavinë dhe në mbrojtje të vëllezërve tanë kosovarë janë parimore, të vendosura dhe të pandryshueshme
20 tetor 1970 - Të studiohen kërkesat e delegacionit të universitetit të Prishtinës
25 tetor 1970 - Profesorët kosovarë janë shumë të kënaqur nga vizitat ne vendin tone
25 nëntor 1970 - Do të dërgojmë një delegacion të lidhjes së shkrimtarëve në Kosovë
25 dhjetor 1970 - Mbi gjendjen shpirtërore në Kosovë
30 dhjetor 1970 - Suksesi i profesorëve tanë në Kosovë
3 shkurt 1971 - Të mbrojmë tezat e kosovarëve rreth ndryshimit të kushtetutës
3 prill 1971 - Të zgjerojmë shkëmbimet kulturore sidomos me Kosovën
2 maj 1971 - Kriza e brendshme jugosllave
13 maj 1971 - Rreth një takimi të të ngarkuarit tonë me punë në Beograd me Fadil Hoxhën
23 maj 1971 - Si t'i ndihmojmë kosovarët për të luftuar hakmarrjen, kriminalitetin dhe degjenerimin e rinisë
14 tetor 1971 - Ndihma Kosovës- Një vijë politike me rëndësi të madhe kombëtare
18 dhjetor 1971 - Turbullirat në Kroaci dhe Kosovë
23 dhjetor 1971 - Kalbësira revizioniste jugosllave shpërtheu haptazi
1 shkurt 1972 - Pse ky interesim i titistëve për Kosovën
16 shkurt 1972 - Çfarë dhe si duhet biseduar me Fadil Hoxhën
19 shkurt 1972 - Përsëri për takimin e ambasadorit tone me Fadil Hoxhën
4 korrik 1972 - Populli kosovar nuk do të jetë kurrë mik i titistëve
15 shtator 1972 - Të një gjaku, të një kombi, të një gjeneze, të një gjuhe e të një flamuri
13 tetor 1972 - Pohime të hidhura të Titos për gjendjen e brendshme në Jugosllavi
24 tetor 1972 - Ç'mund të ngjasë në Jugosllavi pas vdekjes së Titos
4 nëntor 1972 - Jugosllavia është e krimbur përgjithmonë
20 nëntor 1972 - Gjuha shqipe po lulëzon e do të lulëzojë
21 nëntor 1972 - Dijetarët kosovarë janë entuziastë për punimet e Kongresit të Drejtshkrimit të gjuhës shqipe
22 nëntor 1972 - Serbët nuk duan që kosovarët të vijnë në festat tona të nëntorit
23 nëntor 1972 - Një shqiptar me kurajo tradicionale
28 nëntor 1972 - Bisedë me vajzën e Isa Boletinit
17 korrik 1973 - Përçapjet jugosllave nuk janë veçse intriga që kanë për qëllim mashtrimin
19 tetor 1974 - Një Kosovë e fortë, është një ndihmë shumë e madhe për ne
21 janar 1975 - Vdiq babai i Emin Durakut
1 prill 1975 - Jugosllavia do të bëhet një vend që do të ndjellë rreziqe dhe andralla për ne
23 shtator 1975 - Si duhet të jetë interesimi për Kosovën e kosovarët
7 dhjetor 1975 - Triumfues e të mbushur me lavdi në gjirin e tokës mëmë
26 janar 1976 - Letër e ngrohtë nga kosovarët që jetojnë në Shqipëri
9 shkurt 1976 - Jugosllavët çojnë në gjyq studentë e mësues kosovarë
30 prill 1976 - Kujdes për çështjen etnike
14 korrik 1976 - Të presim me ngrohtësi ansamblet kosovare që vijnë në vendin tonë
31 korrik 1976 - Veprim që ia arriti qëllimit të tij të mirë
9 qershor 1977 - Gënjeshtër e një reviste shoviniste maqedonase
20 qershor 1977 - Manovra të djallëzuara të udhëheqësve jugosllavë
6 gusht 1977 - Pikëparnjet shoviniste të një ambasade jugosllave
3 dhjetor 1977 - Ç'do të bëhet në Jugosllavi pas vdekjes së Titos
19 dhjetor 1977 - Letër e bijës 70 vjeçare të Hasan Prishtinës
6 qershor 1978 - Asgjë nuk mund të mbulojë padrejtësitë që i janë bërë kombit shqiptar me coptimin e truallit të tij
10 qershor 1978 - Lidhja Shqiptare e Prizrenit, moment krucial në historinë heroike të popullit tone
13 qershor 1978 - Problemi i popullsisë shqiptare që banon në Jugosllavi
6 tetor 1978 - Veprime flagrante, të poshtra e armiqësore të titistëve ndaj vendit tone
27 tetor 1978 - Lidhur me marrëdhëniet tona me Kosovën
12 prill 1979 - Një konstatim që u duhet thënë titistëve
27 prill 1979 - Shfaqje flagrante e një shovinizmi të egër dhe antishqiptarizmi viscerial
27 qershor 1979 - Për aktivitetet në drejtim të Kosovës
8 korrik 1979 - Titistët kanë frikë nga e vërteta
15 tetor 1979 - Përse shkon Titoja në Kosovë
4 maj 1980 - Vdiq Titoja
10 maj 1980 - Mbretërimi i monarkut Tito mori fund
23 maj 1980 - Trashëgimia e Titos
1 prill 1981 - Demonstrata të fuqishme politike në Kosovë
2 prill 1981 - Acarohet gjendja në Kosovë
3 prill 1981 - Përleshje të reja e të fuqishme në qytetet e Kosovës
4 prill 1981 - Titistët sillen egër me demonstruesit kosovarë
5 prill 1981 - Byroja politike diskuton
7 prill 1981 - Çfarë pohon e çfarë mohon zoti Dragosavac
11 prill 1981 - Shqiptari nuk e ka duruar kurrë robërinë
17 prill 1981 - Arsyet e vërteta të gjendjes dhe të ngjarjeve të kohëve të fundit në Jugosllavinë titiste
18 prill 1981 - Shënim
22 prill 1981 - Kush e nxit armiqësinë midis popujve të Jugosllavisë
26 prill 1981 - Udhëheqja jugosllave e ka humbur krejtësisht toruan
8 maj 1981 - Si t’i çminojmë e si t’i shpartallojmë akuzat antishqiptare të titistëve lidhur me ngjarjet në Kosovë
12 maj 1981 - Intrigantët titistë, shpifës e gënjeshtarë të njohur
13 maj 1981 - Përsëri mbledhje e Byrosë Politike për ngjarjet në Kosovë
16 maj 1981 - Kërkesa për t'i njohur Kosovës statusin e republikës është e drejtë
21 maj 1981 - Veprim shovinist dhe obskurantist i serbomëdhenjve ndaj lidhjeve kulturore me Kosovën
22 maj 1981 - Duhet të punojmë që opinioni publik ndërkombëtar të jetë në favor të çështjes së Kosovës
23 maj 1981 - Provokacion i ambasadës jugosllave
24 maj 1981 - Do të përballojmë me sukses provokacionet e armiqve revizionistë
27 maj 1981 - Përgjigje protestave të revizionistëve jugosllavë
31 maj 1981 - Mbi ngjarjen e ambasadës jugosilave në Tiranë
2 qershor 1981 - Emigrantë kosovarë, serbët ju quajnë terroristë
2 qershor 1981 - Të ndalohen sa më parë raprezaljet dhe terrori i policisë serbe në Kosovë
2 qershor 1981 - Mbledhja e Helsinkit dhe qëllimet e revizionistëve jugosllavë
3 qershor 1981 - Traktati i Shën-Stefanit dhe loja e rrezikshme me harta nga qeveria revizioniste e Republikës Popullore të Bullgarisë
4 qershor 1981 - Mbi përgatitjen e një artikulli teoriko-­historik në formë polemike të rreptë kundër sulmeve pa baza që na bëjnë shovinistët e tërbuar të Beogradit
5 qershor 1981 - Jugosllavia titiste, e sëmura e Ballkankt, manovron t'i vërë zjarrin gadishullit Ballkanik
10 qershor 1981 - Flet kryepolici serb
16 qershor 1981 - Nuk do të lejojmë kurrë titistët jugosllavë të vrasin, të burgosin e të torturojnë vëllezërit tanë kosovarë
17 qershor 1981 - Qëndrimet aktuale e të mëvonshme që duhet të mbajmë për çështjen e Kosovës
2 korrik 1981 - Pesë gabimet e titistëve ndaj çështjes së Kosovës
2 korrik 1981 - Çështja e Kosovës dhe e tokave shqiptare në Jugosllavi
6 korrik 1981 - Deklarata komprometuese të Dushan Dragosavacit
7 gusht 1981 - "Kosova Republikë"
8 janar 1982 - Politika e shtetit tonë ndaj Jugosllavisë është parimore, e qartë, e pandryshueshme dhe e vendosur
25 maj 1982 - Një intervistë e Milovan Gjilasit
tetor 1982 - Shqipëria nuk mund të preket e të coptohet më si në kohët e kaluara
21 janar 1983 - Një hap i jugosllavëve i bërë nga zori
16 shkurt 1983 - Si kurdoherë të peshojmë mirë çdo veprim tonin për gjyqet në Kosovë
24 nëntor 1983 - Duhet të jemi të kujdesshëm ndaj afrimit me jugosllavët
3 janar 1984 - Për marrëdhëniet tona me Jugosllavinë
15 janar 1984 - Në vijën tone ideopolitike në marrëdhëniet me Jugosllavinë nuk bëjmë asnjë ndryshim
17 janar 1984 - Nëpërmjet marrëdhënieve kulturore ashtu siç duan ata, titistët përpiqen të zbusin situatën
17 maj 1984 - Serbomëdhenjtë synojnë të kolonizojnë Kosovën
13 qershor 1984 - Jugosllavët synojnë të na pengojnë të rivendosim marrëdhëniet kulturore me Kosovën
26 qershor 1984 - Kosovarët janë të pamposhtur
6 dhjetor 1984 - Një veprim i turpshëm nga ana jugosllavëve
21 dhjetor 1984 - Për manovrat e titistëve në marrëdhëniet me ne
30 dhjetor 1984 - Panoramë

Çështja e Kosovës dhe e tokave shqiptare në Jugosllavi
Asgjë nuk mund të mbulojë padrejtësitë që i janë bërë kombit shqiptar me coptimin e truallit të tij
Letër drejtuar mërgimtarëve kosovarë në Perëndim
Lidhja shqiptare e Prizrenit, - moment krucial në historinë
Lidhur me marrëdhëniet tona me Kosovën
Shqipëria nuk mund të preket e të copëtohet më si në kohët e kaluara
Problemi i popullsisë shqiptare që banon në Jugosllavi
Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë
- Kosova Republikë E re pdf
- Çështja e Kosovës dhe e tokave shqiptare në Jugosllavi E re pdf

 

Shkrime për Kosovën nxjerrë nga 70 veprat e Enver Hoxhës

 

Vepra 1 E re

- "Zani i popullit" i Kosovës dhe Metohisë
- Fashizmi terrorizon Kosovën. Banda kriminelësh fashistë të organi-zuara prej Mustafa Merlikës, Këlë Bibë Mirakës, Iliaz Agushit, Ferhat Dragës e kryezinjve po vrasin e çnderojnë kosovarët
- Barbarizmat e fashizmit dhe të hyzmeqarit të tij Mihajlloviç

pdf

Vepra 4

- Revolucioni i madh i Tetorit dhe Shqipëria e vogël
- Fjala e mbajtur në mitingun e organizuar në Vlorë
pdf

Vepra 5

- Mbi analizën dhe konkluzionet e Plenumit XI të KQ të PKSH
- Fjala e mbylljes në aktivin e Partisë në Korçë
- Raport në Kongresin e I të PKSH
pdf
   

https://youtu.be/jwZ37MnYbiw

 

Enver Hoxha - dhe Kosova

 

 

70 veprat e Enver Hoxhës

Vepra 1

Vepra 2 Vepra 3 Vepra 4 Vepra 5 Vepra 6
Vepra 1 Vepra 2 Vepra 3 Vepra 4 Vepra 5 Vepra 6
Vepra 7 Vepra 8

Vepra 9

Vepra 10 Vepra 11 Vepra 12
Vepra 7 Vepra 8 Vepra 9 Vepra 10 Vepra 11 Vepra 12

Vepra 13

Vepra 14

Vepra 15 Vepra 16

Vepra 17

Vepra 18

Vepra 13 Vepra 14 Vepra 15 Vepra 16 Vepra 17 Vepra 18
Vepra 19 Vepra 20

Vepra 21

Vepra 22 Vepra 23

Vepra 24

Vepra 19 Vepra 20 Vepra 21 Vepra 22 Vepra 23 Vepra 24
Vepra 25 Vepra 26 Vepra 27 Vepra 28 Vepra 29 Vepra 30
Vepra 25 Vepra 26 Vepra 27 Vepra 28 Vepra 29 Vepra 30
Vepra 31 Vepra 32 Vepra 33 Vepra 34 Vepra 35 Vepra 36
Vepra 31 Vepra 32 Vepra 33 Vepra 34 Vepra 35 Vepra 36
Vepra 37 Vepra 38 Vepra 39 Vepra 40 Vepra 41 Vepra 42
Vepra 37 Vepra 38 Vepra 39 Vepra 40 Vepra 41 Vepra 42
Vepra 43 Vepra 44 Vepra 45 Vepra 46 Vepra 47 Vepra 48
Vepra 43 Vepra 44 Vepra 45 Vepra 46 Vepra 47 Vepra 48
Vepra 49 Vepra 50 Vepra 51 Vepra 52 Vepra 53 Vepra 54
Vepra 49 Vepra 50 Vepra 51 Vepra 52 Vepra 53 Vepra 54
Vepra 55 Vepra 56 Vepra 57 Vepra 58 Vepra 59 Vepra 60
Vepra 55 Vepra 56 Vepra 57 Vepra 58 Vepra 59 Vepra 60
Vepra 61 Vepra 62 Vepra 63 Vepra 64 Vepra 65 Vepra 66
Vepra 61 Vepra 62 Vepra 63 Vepra 64 Vepra 65 Vepra 66
Vepra 67 Vepra 68 Vepra 69 Vepra 70    
Vepra 67 Vepra 68 Vepra 69 Vepra 70    

 

 

 

ENVER HOXHA

"Baraka e Nushajve"

http://www.enver-hoxha.net/content/content_shqip/faqja_kryesore.htm

[ faleminderit shumë ]

 

ENVER HOXHA

«Mes njerëzve të thjeshtë»

1984

 

Libri .«Mes njerëzve të thjeshtë» bën pjesë në serinë e kujtimeve të shokut Enver Hoxha me tematikë nga vitet e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare.

Ky libër u kushtohet njerëzve të thjeshtë, trima e patriotë të cilët strehuan, ruajtën e shoqëruan përmes rreziqesh të mëdha udhëheqës të Partisë dhe vetë shokun Enver në dy nga periudhat më të rënda e më të vështira të Luftës: në pranverën dhe në verën e vitit 1942, kur Partisë Komuniste të Shqipërisë e udhëheqjes së saj iu desh të përballonte një nga fazat më të vështira të ilegalitetit e të terrorit të pushtuesit në Tiranë; dhe në dimrin 1943-1944, kur një pjese të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Nacionalçlirimtare me shokun Enver Hoxha në krye, iu desh të përballonte ofensivën armike të dimrit e të çante me sukses rrethimin e gjithanshëm gjermano-ballist përmes fshatrave, pyjeve e maleve të Elbasanit, të Librazhdit, të Gramshit e të Korçës.

Njerëz të tillë, që i kthyen shtëpitë dhe kasollet e tyre të varfra në «seli» ku u zhvilluan me sukses mbledhje, konferenca e aktive nga më të rëndësishmet në historinë e PKSH e të Luftës Nacionalçlirimtare; që strehuan, ruajtën e shoqëruan përmes rreziqesh e vështirësish të panumërta ilegalë e partizanë; që ndanë me bijtë e bijat e Partisë edhe kafshatën e fundit të bukës; që dhanë për Partinë e për Luftën gjithçka, shpesh edhe jetën e tyre, ishin me mijëra anembanë Shqipërisë.

Veprën patriotike e revolucionare të këtyre njerëzve të thjeshtë, Partia dhe populli e kanë çmuar dhe e kanë vlerësuar kurdoherë lart. Vetë shoku Enver Hoxha në Vepra të tilla si: «Kur lindi Partia«. Rreziku anglo-amerikan për Shqipërinë», në f jalime, në diskutime, në letra, në takime me popullin etj., ka shkruar e ka folur shpesh me dashurinë më të thellë e me mirënjohjen më të madhe për shumë nga njerëzit e bazave ilegale, ku ai ose shokë të tjerë të Partisë janë strehuar, kanë punuar, dre jtuar e luftuar në ato vite të lavdishme. Në shtyp, në radio, në televizion, në botime shkencore e në kujtime veteranësh është shkruar e është folur me mirënjohje e me nderim për të tjera baza ilegale të atyre viteve.

Kësaj teme të g jerë e të poharruar tani i shtohet edhe libri «Mes njerëzve të thjeshtë», materialet e të cilit janë shkruar në kohë të ndryshme, kryesisht gjatë viteve 70-të.

Duke i dhënë për botim në vitin jubilar të 40-vjetorit të Çlirimit të Atdheut e të triumfit të revolucionit popullor, autori, përmes këtyre kujtimeve u shpreh edhe një herë nderimin e lartë dhe mirënjohjen e thellë të Partisë e të popullit të gjithë atyre njerëzve të thjeshtë, anembanë Shqipërisë, të cilët në vitet e Luftës Nacionalçlirimtare, krahas djemve e vajzave që dërguan në mal, vunë në dispozicion të Partisë e të Luftës shtëpitë dhe jetën e tyre, luftuan, sakrifikuan e nuk kursyen asgjë për çlirimin e atdheut dhe për vendosjen e pushtetit popullor.

 

 

 

Enver Hoxha

- Shqipe Arkivi