RPSSH

SHQIP

Mirë se vini

 

 

KUSHTETUTA E REPUBLIKËS POPULLORE SOCIALISTE E SHQIPËRISË

28. 12. 1976 - 28. 12. 2016

Faqja e internetit Të veçantë me Rastin e përvjetorit

 

 

 

KUSHTETUTA

28. 12. 1976

 

 

 

 

PARTIA E PUNËS E SHQIPËRISË

 

1941-1966

 

enverhoxha.ru 

 

 

www.enverhoxha.ru

 

«SHQIPËRIA NDËRTON SOCIALIZMIN ME FORCAT E VETA»

«ALBANIA CONSTRUCTS SOCIALISM RELYING ON ITS OWN FORCES».

SHTËPIA BOTUESE «8 NËNTORI» TIRANË — 1982

 

Ekspozita «Shqipëria sot» paraqet të sintetizuar zhvillimin harmonik të të gjithë degëve të ekonomisë e të kulturës në Republikën Popultore Socialiste të Shqipërisë

 

"VENDI YNË ËSHTË TRANSFORMUAR NGA NJË VEND DIKUR I VARFËR EKONOMIKISHT DHE I PRAPAMBETUR NGA ANA KULTURORE E ARSIMORE NË NJË VEND TË LIRË,
TË PAVARUR E SOVRAN, ME EKONOMI TË ZHVILLUAR SOCIALISTE, ME KULTURË,
ME ARSIM DHE ME SHKENCË TË PËRPARUAR,
ME NJË MBROJTJE TË FORTË DHE ME NJË POLITIKË TË JASHTME TË DREJTË E PARIMORE..."

ENVER HOXHA

 

 

 

enverhoxha.ru

 

«BUJQESIA NË REPUBLIKËN POPULLORE SOCIALISTE TË SHQIPËRISË»

«8 NËNTORI»

«SHTYPUR NË KOMBINATIN POLIGRAFIK "SHTYPSHKRONJA E RE"»

TIRANË, 1982 , shqipe

 

«NË BAZË TË POLITIKËS AGRARE MARKSISTE-LENINISTE TË PARTISË BUJQËSIA JONË KA ECUR DHE PO ECËN PËRPARA

NË RRUGË ORIGJINALE, TË DREJTË DHE ME PERSPEKTIVA TË QARTA».

ENVER HOXHA


 

 

enverhoxha.ru

 

«ARTET FIGURATIVE NË REPUBLIKËN POPULLORE TË SHQIPËRISË».

 

( «Naim Frashëri», Tiranë, 1969 год; shqipe, 中文, english)

 

 

enverhoxha.ru

ARTET FIGURATIVE SHQIPTARE. PIKTURA

(Tirana, 1978)

 

 

enverhoxha.ru

«SHQIPERIA SOCIALISTE MARSHON».

«Naim Frashëri», Tiranë, 1969

 

 

 

USHTRIA JONE POPULLORE

«8 NËNTORI», TIRANA, 1983

 

 

HERO I POPULLIT

SEKRETAR I RINISE KOMUNSITE SHQIPTARE.

QEMAL STAFA

QORTIMET E VJESHTES

Shkrime letrare

 

Mbledhur e pajisur me shënime nga Nasho Jorgasi

PDF

 

 

 

1912 - 2012

Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë në Vlorë më 28 nëntor 1912

 

 

ENVER HOXHA

GËZIM I MADH PËR POPULLIN SHQIPTAR QË FESTON SOT DY NGJARJE TË MËDHA

26 NENTOR 1962

Vepra 24

 

50 vjet

 

 

VENDIM
I KQ TË PPSH, I PRESIDIUMIT TË KUVENDIT POPULLOR
DHE I KËSHILLIT TË MINISTRAVE TË RPSH MBI


50-VJETORIN E SHPALLJES SË PAVARESISE

 

19 nëntor 1962

 

 

RILINDJA KOMBËTARE SHQIPTARE

Me rastin e 50 vjetorit të shpalljes
së Pavarësisë Kombëtare
1912 — 28 Nëndor — 1962

enverhoxha.ru

 

 

 

70 vjet

Përkujtimi në Tiranë

Enver Hoxha - 28. 11. 1982

Për rindërtimin e një Shqipërie të bashkuar, të pavarur, socialiste!

 

Ismail Qemali

 

 

 

Akti Historik i Vlorës                                                                                        

 

      Akti historik i Vlorës, ajo sfidë historike nuk qe, sic është thënë, një rrjedhim mekanik i zbazëtisë qe paska shkaktuar shembja e perandorisë së sulltanëve, një rrjedhim koniukturash diplomatike, makar as një dhuratë miqsh të dyshimtë, ashtu si nuk qe ky popull, ashtu sic duan ta paraqesin, karakterizuar gjatë historisë së tij nga paaftësia për një jetë të përparuar shoqerore e shteterore nga përcarja në krahina , fise e fe - një konglomerat pa unitet ekonomik e teritorial - asgjë tjetër vecse një material brut për të mbushur e plotësuar kërkesat e njërës a tjetrës fuqi të madhe ose të vogël.  

      Rrjedhë procesh shekullore, konvergjencash ekonomike-shoqërore, kulturore e historike, tradita të mëdha liridashëse, lufta për lirinë dhe pavarësinë, për përparimin ka përbërë një komponentë të përhershme, të vazhdueshme, të pashlyeshme që ka përshkruar historine e ketij populli fanatik liridashes neper shekuj.                    

      Sfida shqiptare e 1912-ës nuk lejoi realizimin e planeve grabitqare të imperializmit e shovinizmit ndërkombëtar: por ajo nuk mundi t'i ndalë dorën politikës kriminale shtetmadhe që u vu në lëvizje e veprim sa herë që i shfaqej mundësia e volitshme për të realizuar copëtimin e ''presë'' shqiptare. Prologu qe 1878, verdikti imperialist u dha më 1912-13 dhe orvajtje të reja vijuan më 1915-19-20 për t'u përsëritur më 1939 e 1943.              

      Jo në tryezën e gjelbër të diplomacisë u vunë bazat e lirisë sonë shtetërorë e të pavarësisë e të përparimit. Ajo faqe e re që u hap në Vlorë në librin e historisë, ajo portë drejt së ardhmes nuk mund të mbyllej më kurrë; ashtu si nuk mund të shuhej më kurrë ajo shprehje objektive e ligjshme e zhvillimit historik, kërkesa për bashkimin e ketij kombi, e shprehur botërisht kaq herë në vendimet, thirrjet, kërkesat drejtuar bashkëkohësve, nga lidhja e madhe shqiptare në Prizren, nga Kuvendet kryengritëse të Gërces, Sinjës, Junikut, në pragun e pavarësisë dhe në kuvendin Kombëtar në Vlorë. Njësia ishte komponentja plotësuese e Pavarësise; kjo donte te thoshte mishërimi i kombit si realitet veprues, i pavarur, i përparimit historik-shoqeror, ekonomik, politik e kulturor.

      Eshtë një komponente themelore e konstante e historisë se veprimin e proceseve madhore të perparimit që janë shprehje ligjesish objektive, sic qe 28 nentori 1912, mund ta vonojnë, por nuk mund t'i shpërbëjnë as intrigë e mashtrim, as komplote e tradhti të klasave sunduese dhe politika e tyre antipopullore e antikombëtare, kur prapa tyre qëndrojnë forcat e masave popullore dhe në krye të tyre qëndron një mendim politik, një ideologji përparimtare e revolucionare. Me gjithë kufizimin e tyre, ky qe mësimi i ngjarjeve të 1878, të 1912, 1920, por ky qe mësimi madhor i pavdekshëm i asaj epoke që nisi më 8 nentor 1941 dhe coi në fitoren më të madhe të popullit shqiptar - në fitoren e 29 nëntorit 1944.                                                                                                    

    Dy datat e mëdha që për vit vijnë të dyja së bashku bij të lavdishëm të nëntorit tonë të kuq, janë pjesë të pandashme të historisë sonë. Ato janë mish prej mishi e gjak prej gjaku të historisë së popullit tonë punonjës, i cili nën udhëheqjen e Partisë së klasës punëtore duke ndjekur mësimet e udhëheqësit e mësuesit të pavdekshëm Enver Hoxha, po e ndërton sot në këtë truall të lashtë të kombit tonë mbi themelet e një historie heroike mijëravjecare, kështjellën vigane të socializmit.    

 

  (ALEKS BUDA, një ndër historianët tanë më të mirë që kemi....)

 

 

 

ENVER HOXHA:

Popull shqiptar,
Në një ditë të shënuar si kjo, më 1912, pas aq kohe robërie lindi Shqipëria indipendente.
Kur vendi ynë kërcënohej nga të katër anët nga armiqt e jashtëm, kur për popullin tonë po farkoheahin
zinxhirë të rinj robërie, Plaku Ismail Qemali me një grusht trima e patriotë e ngriti lart
flamurin e Lirisë në VIorë dhe populli shqiptar mori frymë. Ne dualmë fitimtarë, por vala të egra
kaluan mbi popullin tonë, ai flamur i lirisë u muar nëpër këmbë, u shpërdorua, u bë leckë tregu
prej njerëzve të regjimit të kaluar. Ai shërbente për të mbuluar turpësitë e hajdutlleket që behesbin
në kurris të popullit tonë. Por ai flamur ishte fiamuri i regjimit të satrapeve. Flamuri i popullit,
flamuri i Ismail Qemalit qendronte i panjollosur në shpirtërat e patriotëve shqiptarë, e ai flamur
u ngrit lart, u mbajt nga duart e çelnikta të luftëtarëve të popullit dhe kaloi nëpër mes rrebeshesh
dhe fortunash i pathyer, i papërkulur, simbol i lirisë dhe i indipendencës.
Pas kaq luftrash heroike kundër fashizmit, Flamuri i Kuq i Vlorës i lyer me gjakun e
herojve të popullit të rënë në këtë luftë anti-fashiste valon sot krenar në qiellin e Shqipërisë; pesë
vjet kanë kaluar nga robëria e rëndë fashiste, pesë herë nëpër rrugët e qyteteve të Shqipërisë, në
çdo Njëzetetetë Nëndor është derdhur gjak i bijve heroike që përlesheshin me bajonetat e okupatorit
e të tradhëtorëve. Dita e flamurit, u bë dita dy herë e shenjtë, dita e çlirimit dhe e bashkimit të
popullit shqiptar. ..
ENVER HOXHA
(Nga fjala e mbajtur ditën e 28 Nëndorit 1944)

 

 

 

 

 

mirësjellje nga

www.enver-hoxha.net

"Shqipëria - Njohuri të përgjithshme"

 

 

 

 

 

 

 

 

"Historia e Shqipërisë" II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Historia e Shqipërisë III"
Vëllimi i tretë (1912 - 1944)

 

 

 

 

 

 

SHQIPËRIA NË MARRËDHËNIET NDËRKOMBËTARE
(1914-1918)

MUIN ÇAMI

TIRANË - 1987

 

 

 

 

 «40 VJET SHQIPERI SOCIALISTE

/ 40 YEARS OF SOCIALIST ALBANIA»

electronic version created by

www.enverhoxha.ru

 

 

 

 

 

Ushtrisë Popullore

- 10 korrik 1943

PAS KONFERENCES SE PARE TE PKSH (17 MARS 1943) LIFTA NACIONALCLIRIMTARE MORI NJE HOV TE RI, AJO HYRI NE ETAPEN E ZHVILLIMIT ME VRULL TE MADH DREJT KRYENGRITJES SE PERGJITHSHME TE ARMATOSUR.

 

 

 

 

2014

75 vjet

Pushtimi ushtarak fashist italian në Shqipëri

(7 prill – 12 prill, 1939)

 

 

 

 

29 nëntor 1944


Çlirim shqiptarët nga fashizmin dhe fitoren e revolucionit popullor

 

 

 

 

RINIA,
FORCE E MADHE E REVOLUCIONIT
DHE E NDERTIMIT SOCIALIST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1939 - 1944

"EPOPEJA E LUFTES ANTIFASHISTE NACIONALÇLIRIMTARE E POPULLIT SHQIPTAR"

great work done by: www.enverhoxha.ru

 

 

 

 

 


Lufta nacionalçlirimtare e popullit shqiptar 

rusisht
kinez
anglisht
francez
spanjisht

 

 

 

 

 

 

Ushtria- Popullore-ne-Artet-Figurative_1969.pdf

 

 

 

 

 

 

 

RITME TE JETES SHQIPTARE

 

 

 

 

Kodi Penal i RPSSH

 

15. 6. 1977

 

 

 

 

 

hekurudha shqiptare

 

 

 

 

 

Historia e Arkitektures Shqiptare

Tirana -1979

 

 

 

 

 

ODHISE PASKALI

 

 

 

Estetika jeta arti

Alfred Uçi

 

 

 

 

 

në gjuhën shqipe, ruse dhe franceze

1953

"ARTI

REPUBLIKËN

POPULLORE

SHQIPËRISË" 

 

Botimi i Komitetit Shqiptar për marëdhënjet Кulturale me Botën e Jashtme

VEB Deutscher Zentralverlag Berlin. Verlagslizenz 4 Ag 08/53 (17/53)
Satz und Druck: Tribüne Druckerei III Leipzig III/18/36

- Një album me fotot e madhe dhe tekste në gjuhën shqipe, rusisht dhe frëngjisht.

Ky libër tregon historinë e rigjenerimin e artit dhe kulturës në Shqipëri në vitet e para pas çlirimit të vendit. Në historinë e tij të gjatë dhe traditë të pasur, populli shqiptar ka pasur përvoja të dhimbshme me pushtuesit e huaj për shekuj.

Me Revolucionit të Popullit dhe krijimin e qeverisë së tij demokratike nën udhëheqjen e Partisë Shqiptare të Punës dhe me mbështetjen e plotë të Bashkimit Sovjetik, kushtet për një zhvillim real të vendit mund të kryhet, duke përfshirë në zonën e kulturore jeta.
Fryma e miqësisë pathyeshëm me vendin e parë socialist në botë, si dhe mirënjohjen për ndihmën internacionaliste vetëmohues nga Bashkimi Sovjetik dhe mbështetjes nga Partisë Bolshevike të Leninit dhe të Stalinit, kjo shkon si një fije nëpër çdo faqe të vetme të kësaj publikimi.

Botim në sajë: www.enverhoxha.ru

 

 

 

 

 

1977

«FOTO ALBUM - SHQIPËRI».("ALBUMI - Albania" Edicioni Norman Bethune Institute, Toronto, Kanada, 1977;. Anglisht)

- Një album të madh në gjuhën angleze, me më shumë se 150 fotografi dhe riprodhimet dhe thënë në lidhje me aspekte të ndryshme të jetës shoqërore dhe politike në Republikën Popullore Socialiste të Shqipërisë, arritjet dhe sukseset e saj në të gjitha fushat e ndërtimit socialist.


• Jeta dhe vepra e shokut Enver Hoxha • 7 Kongresi i Partisë së Punës të Shqipërisë • Dita Festimet Maj në Tiranë • 3 prill Zgjedhjet në organet lokale të pushtetit shtetëror • Populli shqiptar Qasja në Kongresin e 7 dhe përvjetorin e 35-të të partisë që ka fitoret e arritura në të gjitha frontet e Madhe • Postera përshëndetur fitoret heroike të
Njerëzit guximshëm shqiptarë dhe socialistë tyre Republic • Filma vizatimorë ridiculing veprat e poshtër e dy superfuqive •

 

 

 

 

 

 

 

BETIMI I POPULLIT SHQIPTAR PERPARA STALINIT TE MADH

 

 

 

 

 

 

SHKENCA dhe JETA

 

1982

 

 

 

 

 

 

1954

 

 

 

 

 

1965

 

 

 

1975

 

 

 

 

1984

 

 

 

 

 

1986

 

 

 

 

 

 

 

Populli e partia thesaret me te medha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NE SHERBIM TE POPULLIT

Nentori 1971

 

 

 

 

 

 

Lavdi Deshmoreve

 

 

 

 

Lavdi Deshmoreve (3)

 

 

 

QYTETI-MUZE Gjirokastra

 

 

 

 

 

 

 

 

Hero i Popullit

 

 

 

 

Tirana 1971

MATERIALIZMI DIALEKTIK DHE HISTORIK

 

 

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

SHQIP

ARABISHT

GREKE

Kinez

Danez

Holandez

ANGLISHT

Finlandisht

FRËNGJISHT

GJERMANISHT

GREKE

INDIAN

Indonezian

ITALIANE

Japonisht

Norvegjez

PERSISHT

Portugalisht

RUSISHT

SPANJISHT

SUEDEZE

Turk


 • The webmasters of the following two web pages are co-operating with us in a team-spirit.

  We thank them for putting trust in us.

  We appreciate their excellent work, their friendship and support.

 • Simply click on their logo.

 •  

 •